Wednesday, September 21, 2011

OTAK PANAS =='

tengah main game tadi . tetibe je .my officemate and i was talking about marriage. the kind of marriage we imagine ours will be.
dang.i wrote exactly the same topic somewhere sometime before here. what to do. pompuan.

i told her that i just want a small ceremony after akad nikah.
and maybe a small kenduri, just enough to feed one's stomach for a few hours. bihun goreng maybe.
tak ada sesi ambil gambar tukar baju berpasang-pasang.

so that means a small invitation will do.
bermaksud, i dont have to invite hundreds and hundreds of people. ikut kemampuan.
right? kalau dah tengah belajar, mampu apanya nak buat majlis?

'then kenapa nak buat majlis kalau tak mampu?tak payahlah kahwin dulu!'

that's a must have question kalau saya cakap saya nak kahwin.

i dont have to elaborate here. banyak lagi blog lain yang cerita pasal kebaikan khitbah, nikah gantung.
i dont intend to berceramah.

but what will happen if i decided to menikah, and invited only a few of my friends over.
sebab tak cukup duit.
and then when some of my uninvited friends know about this, they'll go 'tak ada angin tak ada ribut tetiba dah nikah.what actually happened?'

kalau yang bernikah kecil-kecilan diam-diam tu pakai eg. tudung labuh dan pasangannya pakai songkok aji, they'll say nothing.
meanwhile, kalau yang pakai tudung tak berapa nak labuh dan pasangannya pun tak pernah pakai songkok dan kerjanya asek je ke hulu ke hilir berdating, they'll say something.

jadi, mestikah wedding tu kena besar and planned a year earlier supaya orang tak kata pasangan yang bernikah itu bernikah sebab perempuan itu dah terlanjur?

sometimes i feel like cursing the celebrities for making glamorous wedding ceremonies sampaikan orang yang tak berkemampuan pun sanggup berhutang sebab nak konon-konon glam masa kahwin.
ye lah. kahwin tu sekali seumur hidup kan?

what happens to orang yang kerjanya asek je sambung belajar dan belajar yang belum lagi ada pendapatan sendiri tapi nak bernikah? ye lah.umur dah lanjut. berkawan dah lama. kerjanya tiap-tiap tahun asek je pergi wedding orang.

nak mengelakkan maksiat ye? apekata pergi break up dulu, esok dah habis belajar, dah kerja, cari balik boipren dulu tu, terus kahwin? takdelah maksiat bagai.
get real. do you really think that is logic, and an assurance that nothing worse will happen?

haih. ni marah kat sape ni? dah pergi baca jurnal sana.

No comments:

Post a Comment