Tuesday, August 16, 2011

TAK PUAS HATI ,, ISU SENSITIF NIY -________-



Assalamualaikum dan salam sejahtera.
-----
I am now in office .tengah bersenang -lenang.


Oh ya, how's the new look? I feel that I need to refresh my blog. It's pretty dusty already.
-----
teringat 1 peristiwa .
Saya ditahan oleh seorang pak polisi , ketika dalam perjalanan ke teluk intan.


Saya tidak pernah disuruh berhenti ketika road block. tu sort of, kali pertama.
Pak polisi itu suruh saya berhenti, kemudian dia berjalan ke depan kereta saya.
(Oh.Saya memandu berseorangan tadi.Ye lah.)
Sampai di depan kereta saya,dia tengok kertas di tangannya.Kemudian dia bercakap sendirian.

Saya tidaklah gusar kerana di tempat itu ada 3 lagi pak polisi yang lain. Kira yang ni bukan dummy police lah.eh.what i meant is, polis yang menyamar.maaf jika ayat tidak sesuai.

kemudian pak polisi itu berjalan ke sisi kereta saya yang kotor kerana di-splash oleh lecak semalam.tompok-tompok coklat itu sungguh bangga melekat di pintu dan tingkap kereta itu.nasib baik warna grey.

saya turunkan tingkap.pak polisi minta lesen memandu.saya beri.

pak polisi tengok lesen saya.

"Dari mana dik?"
"Dari langkap encik,"

kemudian dia tengok lesen saya, kemudian memulangkan semula kepada saya.lepas tu dia suruh saya jalan.

saya pun jalan dengan termangu-mangu, ingatkan dia tahan saya dengan kadar lebih lama dari kebiasaan kerana saya telah ditangkap memotong di line kuning dan double line tadi.

nasib baik masa saya turunkan tingkap tadi, saya tak terus menerus mengaku,

"Encik, saya minta maaf sebab potong kat double line dengan line kuning tadi. Saya nak kejar kereta depan saya tu sebab saya bengang dia tak potong lori besar depan dia. Saya dah lah dah lambat ni encik!"
-----
lepas tuh tengahari saya makan di sebuah gerai di tepi jalan.
Memang tiap kali saya ke sini, saya akan makan di situ.
Sebab saya tak tahu kewujudan tempat lain.

Saya lihat kedai sebelah memasang DVD. Baik hati betul, padahal orang tak datang kedai dia pun.
Kemudian saya teringat,ni macam tempat pendalaman kan?

Dia pasang cerita filem lawak keluaran Malaysia. Yang saya tak suka.
Dan orang yang pasang cerita itu kemudian duduk betul-betul di depan TV. Saya bukanlah mahu membuat assumption yang bukan-bukan, tapi rasa-rasanya, mesti itu bukan kali pertama dia tengok filem itu.

Dan pakcik di sebelah dia juga tergelak-gelak macam filem itu kelakar sangat.
Mungkin saya rasa itu menjengkelkan sebab saya tak rasa filem itu kelakar.
You don't have to shout to make your words sound funny.

Dan mungkin juga sebab orang itu dari saya mula makan, sampai habis makan, asyik sahaja menjeling saya.
Mungkin itu antara penyebab saya rasa situasi itu menjengkelkan.
They may don't often get a lady coming alone as guests kot?

I've wiki-ed about comedic genres. There are tonnes of it.
And I believe that there are a lot of people, in Malaysia, who can make a good and quality joke.

I listen to morning talk shows on radio, and sometimes I laugh at the jokes.

Berbalik kepada genre komedi, one of the most often yang saya dengar ialah black comedy, atau dark comedy.

From wiki:

Black comedy deals with disturbing subjects such as death, drugs, terrorism, rape, and war. Some dark comedy is similar to the horror movie genre. Television examples include Brass Eye.

Saya faham, susah untuk buat orang gelak, tapi kalau dah pekerjaan yang didaftarkan ke atas kita adalah untuk buat orang gelak, kita mestilah buat bersungguh-sungguh kan?
Dan satu lagi, buatlah supaya lawak itu bermakna. Bererti. Bukan gelak kosong.

Adakah terlampau susah untuk menghasilkan lawak sedemikian, or is it the malaysian people masih lagi hidup bergantung dengan lawak slapstik untuk ketawa?

Dulu saya mungkin ketawa dengan lawak-lawak itu, but as i grew older, i no longer laugh at it.Macam tidak bermakna.
Tapi, kenapa ada some people, as they grew older, they just don't see it?
Or is it just about me? Am I being freako here?

(Kebengangan sebab takde peluang menyaksikan Kings and Queen of Comedy Asia haritu)
-----
Lapar.
Tapi saya tiada kawan di Dataran Palma untuk diajak makan.
sigh~ eh..puasa ye yana ,