Wednesday, July 27, 2011

SURAT KHABAR

satu ketika dahulu,saya suka baca surat khabar.
tak kisahlah surat khabar biru ke,hijau ke,merah ke.semua saya baca.
cerita presiden amarika baru saya baca.cerita kapal kena hijack saya baca.
cerita orang tarik beg keluar akademi pantasia saya baca.
even cerita kenaikan harga getah kelapa sawit bijih timah yang tak ada kena mengena pun saya baca.
tak cukup kertas surat khabar,saya baca sokkabar online.
dan juga orang yang lepas baca surat khabar pastu sambung cerita dalam blog.
dan juga berita di yahu dan hotmel.
alaaaa.senang cerita semua saya baca lah.

walaupun masa tu sibuk dihambat masa,melayan kerja toon boom yang banyak x siap .abang talib pun dah warn . tapi saya buat dunno je . saya tetap dengan blog saya. Build character  segala.


la ni,jangankan kertas sokkabar.kalendar pun saya tak tengok.
mujur la bawah hujung kiri kompite ni ada time and date.
kalau tak,time and date tu hanya digunakan bila nak g balik kampung ?

kenapa perlu baca sokkabar?


ada orang memang suka baca sokkabar.menambah ilmu katanya.haaa baguslah.
ada orang, baca sokkabar sebab bila nak berborak ngan orang yang berkepentingan, time tu lah segala ilmu yang dipelajari dari sokkabar sangat berguna. (been there,done that).

you see, dalam thesis writing,(saya rasa lah ) and i have wiki-ed bout that,  sokkabar takdelah seberguna mana.
lagi berguna time magazine yang yahudi punya tu dan juga jurnal-jurnal yang sangat membosankan tu.

ok.ada sesiapa yang tak merasakan baca jurnal itu tak membosankan? hmm....lantak korang lah.

dok usha-usha website halal jakim,lama jugaklah kami tengok senarai restoran dan produk yang dijamin halal.
maklumlah,semenjak dua menjak ni,pendek kata semua makanan jadi tak halal.
dalam malas-tak-malas-nak-layan tu,tersentap jugak lah dalam hati ni.
kalau betul lah semua benda-benda tu tak halal,
agak-agak ada jugak 7-8 ekor babi dimakan suda sepanjang hidup ni.

working in an environment where you're the only muslim (maksud saya,banyak juga muslim tapi saya tengok lebih kepada ala2 holiwud gituhh ann.)and girl there,at such a very young age,
it is very hard to say 'no' .
tapi kalau anda bukan begitu,it's good.very good.

i was weak then,and struggling to timbul tak nak tenggelam.
mana kawan or abang i bawak makan,saya ikut.
ok.bukanlah kawan suruh makan,saya terus makan.

ada one time tu,saya dengar kawan saya bercerita ,dia makan di satu restaurant yang agak famous la.sebab ada talk kat situ.
he had the nerve to see the restaurant manager, alone, and asked whether the food served is halal or not.

'halal halal.semua halal.you do not worry.even the *** also ate here' he replied.
setelah berasa yakin,barulah dia akan ke meja makan,joining the others,while they stared at my friend.
yakin lah.kalau dah pemimpin beragama islam pun makan kat situ,maknanya halal lah kan?

that was then.
as you grew up,you'll have the guts and the brain to say yes and no to things you suppose,is good to you.
it's a matter of choice.

ha.apolaie.bye bye.

No comments:

Post a Comment