Sunday, May 22, 2011

frantic F.U.S.I.O.N

ye.. sambung balik dari entry DIARI ALTERNATIVE -


aku rasa minggu ni paling sibuk??yup2..sangat sibuk..bukan pasal kerja atau kerja x siap..tapi pasal melayan kerenah kawan2.sibuk menjadi penasihat  dan macam2 sibuk lagi..korang paham x?tapi dont misunderstanding okay? aku suka dengan kesibukan ni..ia memberi aku banyak pengalaman .dalam menyelesaikan banyak masalah member2,secara x lansung dapat menyelesaikan masalah aku sendiri..
SUMPAH , dua tiga hari ni aku rase berbulu je . x tau la nape .hati ni da pandai nak dengki2 dengan kebahagiaan orang lain . haip2 HATI ouhh HATI .. jangan mcm ni sayang, tak baik tau ?
jangan runtuhkan masjid orang..takut2 nanti jadi kat aku woo..musibah tu beb.

dayah baru masuk dalam list 'adik' dalam family aku . along (ana ) , angah (ikin) n adik chik (ika). saje ambik die . die lonely . so, dengan masuk family 4 serangkai ni , die bole happy mcam dulu la an . an . keep it up dayah !! dan ilham telah menjadi sebahagian hidup aku kini.walaupun ilham baru muncul kembali tapi die adalah salah seorang member rapat aku masa kat poly tech dulu..

bagi aku, mereka ni lah keluarga aku selain family aku yg ada kan..
di mane lagi aku nk mengadu selain daripada dorang kan ?
keluarga aku ? susah , mereka too linear n issh..issh..susah la . HARD TO EXPLAINS bak kate jali . haha . xkan la nk mengadu kt angah kan ? kt talipon ? huh ! jenuh la aku nak membayar bil nanti .

tapi ape yang aku harapkan terjadi sebaliknya pulak . mereka plak yang lebih menumpang kasih kat aku ,aku la tempat dorang mengadu masalah . yela sume pun pgil aku akak , dah name pun yang paling tua kan . so, kena la sacrifice cikit . be a strong enuff la yana . haha .tape . aku ta kesah . SUMPAH :aku sayang dorang tau .

walau ape pun , aku tetap kena teruskan hidup ni. suasana opis dan kolej makin sibuk . masing2 baut hal sendiri . aku pun buat hal sendiri . bila la nk bulan 7 . cepat la sikit hari berlalu .bulan 7 , tolong datang cepat ! aku belum jmpa lagi pihak atasan pasal kerja kosong yang faris tanya tu , aku dah cakap kat faris , aku x confirm bole dapatkan jawatan tu untuk die . al - maklum lah demand nak tittle GENERAL MANAGER .habis abang aku nk keje ape pulak ? haha . faris cakap die ta kesah bab gaji2 ni . masalah nye die nk duduk kt tempat abg aku ? bole ke beb ? haha mimpi di siang hari la lu..
kerja ni kena mula dari bawah .. mane bole terus2 lu naik tahta rite ? usaha kene kuat wei kalau nk berjaya !

semalam, lepas je jage anak perempuan aku kt umah, aku janji dengan faris .  dia kata nk jumpa dengan aku . faris cakap bkn pasal kerja tp pasal hal peribadi , kebetulan si ayu lak call nk jumpa aku . aissshhhh .memang sibuk btol kali ni . tapi ni la peluang aku nk kenal kan faris kat ayu . mane taw tmpat ayu ade kekosongan kerja kan . bole tolong faris cari kerja.

seperti yang dijanjikan, sabtu , pagi2 lagi aku dah ke lumut bawak mimi sebab nak jumpa si faris tu . kalo ikutkan hati , aku memang malas nk kemana2 . tapi faris urgent nk jmpa aku . sian pulak kt die kan. kan .

sejam kemudian ,

aku terpikir , aku dah la datang jauh2 ni , batang idung faris pun aku ta nmpak,yang ayu aku call ta dapat2 . mule la nak mengamok aku rase ni..nasib baik mimi xd buat perangai .. bantai nye die nk susu la , nak puting .,haah..mane nk tala kan..

dan tiga jam kemudian ,

takat didih aku dah mula naik , so sebelum mimi aku bg penampo seliang..baik aku balik. aku xlarat dah nk duk mcm orang bangang kt carpark ni.. faris pn xde tepon,yg ayu pun cinabeng,haram nk tepon.
last2 sampai je umah aku terus tido . tu lg berfaedah ,woiiishh .. penat beb .
   

Wednesday, May 18, 2011

malu nya :) ade abang polis suka belanja saya macam2 :)

salam,
hey..first entry ni mmg macam pelik..sebab aku bukan suka polis taw sebelum ni :)
benci gila kat polis..plus2 kalo polis tu area cheras n KL !!!!
and entry kali ni tade kena mengena dengan polis KL,just polis teluk intan..haha
pagi ni yana lepak mastan ghani...sambil pesbukin,sambil blog2,
ngehehe...
minum kopi ais..
lepas tu ade abg polis ni datang...g bekpes kot..
terus sengih2 kat aku..
aku malas nk pandang die..bkn pe..takut tersenyum meleret..mati la nanti kn :)
lepas tu abg tu pun habis makan...die masih senyum lg mcm muka2 die dtg td :)
lepas tu ape jadi ?
time nk bayar,,abg tu beli choki2..sumpah !!!! SWEETNYE tgok polis makan choki2 an.an.an.
aku senyum :) tapi tamo pandang die,nanti aku tergelak..
lepas tu aku tgok die pakai helmet n naik moto die sambil berlalu pergi...ngehehe...
lepas tu pekerja kat mastan tu dtg kat aku n bagi 1 pack choki2 kat aku
die cakap : diik,ni ha abg polis tu bg :)
aku senyum jela.. malu...malu...dulu die penah belanja aku sekali..n kali ni ?? belanja lagi??

thanks abg polis :)

yana taw bukan sume polis stupid macam duda aku tu :)

: cinta mukabuku :

: cinta dalam pesbuk :

first2 join mukabuku ni , rasa janggal sangat . tapi lama2 okeh laa . boleh get along dgn semua .yana ramai kawan taw? dari sekecil2 daerah sampai la sejauh2 negeri sabah nun..kawan yana :) dalam oke2 ni , tiba-2 berputik lak cinta dgn sorg mamat ni . sebaya je kami .
time tu yana boring gila..join chat room kat YAHOO..hehe macam2 gossip ade..
phihihi..yana lari masuk fb, then ..
yana update status mcm ni : hmm . dilarang like status saya -____- , bosannya .then , kami berbalas coment di situ .

aken : NAK LIKE JUGAK ! dari chat room terus ke pesbuk ..aiseh !
yana : :)
aken: jom im?
yana: jum..
aken : ladies first..
yana : haha , jum


kami pun terus ber-im n lama2 jatuh cinta antara satu sama lain . mula laa tukar2 num , msj2 bagai . dye pun confess yg dye syg yana  . yana pun sama la kan.sebab time tu syami wat bangang je ngn yana.yana pun bengang lah.bahagia gila time tu.aken ni orang sabah,al maklumlah yana x berapa nk paham bahasa orang sana,kalau sejam tu die call,sejam jugak la yana gelak sebab cara dia cakap mmg funny.. tapi, lama2 kitorang mula gaduh n renggang wlaupun blum couple sbb aken jeles tgok yana ngn boy laen . aken slalu la yakin kan yg dye cuma syg kn yana je .  menimbun nimbun la status dye psal yana. huhu, kesian dye nak pujuk yana .

lama2 , ktorg okeh balik . tibe2 henpon aken hilang . then contact kt fb laa .ble dy dh bli hp blik , ktorg msj mcm biasa . tiba2 kitorang jd mkin rapat . then , tpat 28/08/2010 , kami in relationship :) . tapi sebagai adik n abang lah kan.nasib baik aken paham yang yana x bole nk lupekan syami.so,aken jadi abang yana :)heppy gila masa tuhh . tapi syg , tak lama kebahagiaan ni.lepas dari tu .yana mula lepas tangan, xmsj aken, xjawab  call aken ,diam menyepi dengan kerja yang menimbun2..

tepat 25/05/2011 ,somebody miscall phone yana berpuluh2 kali..yana ade interview time tu..xbole nk pickup phone..then die text n bgtahu something yg ubah segalanya . hmm . dye ckp dye GF aken ,baru yana teringat,lama gila yana lost contact dengan aken .last aken call die bgtaw yang die nak balik UK.sambung balik cerita pasal tirah td,die cakap die GF aken??yup,ape motif die call yana? sebab die nk kompom kan betul ke aken da meninggal ?OMG,yana paling benci stupid joke mcm ni,tirah cakap ade orang btaw aken da meninggal..yana try call mummy,tade respon,try call tepon aken,mula2 adek aken jawab,,tp lepas tu die letak?? yana nanges bagai nak rak..tekejut pasal GF aken call n tekejut dengan berita aken dah tade..yana try bukak fb aken.yup last post die bulan march..lama tu..tp tade pun kwn2 die ucap takziah? cume ade 1,dari kawan gurl die.1 semata.alpa nya yana sebagai seorang adik .tak penah nak amek taw pasal aken. yang si tirah  x habis msj2 yana ,sedih katanya..habis yana x sedih la eh?? 1 kerja pulak nak kena pujuk minah ni ..hmm.. ntah bukan xpercaya aken dah xde..tp xde bukti..so ragu2 nak percaya pun..time tu kan. menyesal pun ade tau..tapi ape bole buat..

mr. aken (syawal), aken taw kan entry ni ttg aken ? hmm kalo betul aken da tade,maafkan yana sebab abaikan aken.. i didn't meant it to hurt u darl !!

yana rindu aken . aken dgr tak ni . sape nak mcj "take care" lg tiap2 pg sblum yana g kolej . sape nak cakap " sayang die" kat yana lagi stiap masa . siapa nak jaga yana lagi klau yana demam ? siapa nak pujuk yana lagi lau yana majuk . hmm . aken, dgr laa ! :( . mana aken pegi ?. kalau yana pergi dulu dari aken nti mcm mana ? hmm . aken, yana ngah nanges , taknak pujuk ke ?banyak benda yana nak tanye aken.. hmm . aken! dengar laa yana . jangan seksa yana mcm ni . dgr laa aken . tolong laa phm yana . kita kan dh plan nak jumpa . mcm mna semua tu nti ? aken , yana rindu aken sgt2 laa.

aken ckp : bercinta bia ade matlamat ,engat syami. x apa kalau bkn milik kita, jodoh pertemuan tu siapa sangka kan ?mana tau syami nanti betul2 jadi milik yana kan? :)

yana nanges lg time tu ,punya prihatin si aken tu kt yana.

yana sayang aken : Ya ALLAH,aku mohon pada mu kau lindungilah abangku ini dari segala musibahmu,bencana mu dan azab mu,berikannya petunjuk dan hidayahmu Ya ALLAH,
 murahkan rezekinya,berilah kesihatan tubuh badan agar beliau dapat terus berpijak di bumimu yang fana ini ..InsyaALLAH.

hidup baik2 aken

Tuesday, May 17, 2011

sakit hati dengan bekas duda !!!!

hey....
denga ni...  aku sakit hati !!
eeee...bodo2 damn stupid !!
ko engat aku heran ko p genting ngn bini baru ko??
hey..
p mampos...p mati !!!
aku sangat geram.!!!
dulu masa ko beria nak kt aku...
punye la manis ayat2 ko kan??
eee....
bodo..!!!
sakit hati tau x tgok pic2 ko kt genting.!!!
sumpah..aku rase macam aku je yg nk mati tgok ko hepi2 mcm x penah ape2 jadi kt kite dulu..
senang kan ko lupekan aku?
senang kan ??
dulu ko cakap ape kat aku??
dulu ko berjanji ape kt aku???
aku rasa SEMUA LELAKI SAME JE ...



hati aku sangat sakit!!

berebut seorang perempuan .. al-kisahnya...

salam...
hei,entry kali ni memang stupid thing la :) haha
kisah lelaki2 yang berebut sorang perempuan yg just nothing??
fufufu....
al-kisah..
perempuan tu biase je..cume yg special nye...1 aset die yang sangat2 kontra dari pompuan lain..
mata die.. diulang : MATA die..sangat cantik !!!!
aku xtaw la nape lelaki suka berebut nk jadi hak mutlak perempuan ni..
die bkn ade harta pun..
xde la cntik sgt ..
jejaka2 ni mungkin x taw...si gadis sunti ini sudah berpunya...
hatinya sudah digari oleh sang arjuna :) ( ah....dah mcm  cerita dongeng ) whreeeeeeee~


sumpah : sueshahmi

Friday, May 13, 2011

ADAKAH AKU SUDAH BERPUNYA ???

salam,

hey...aku baru je sampai umah acik aku :)
erm...the best damn thing bile aku sampai umah die ni...aku dah bole start menggosip dengan die..byk cite aku nk kongsi..
tp,berkenaan dengan entry kat atas ni ??
ADAKAH AKU SUDAH BERPUNYA ??

jawapannya : ya,saya dah berpunya..tapi belum jadi hak mutlak kepada insan yang bernama Muhammad Shahir Shahmi., :)
dengar jawapan tu memang aku agak yakin..
tp..ntah..sejauh mana sayang dia pada aku tu.. aku masih x pasti dan mencari musabab yang agak kukuh untuk menjaga hubungan yang temeterai sejak dibangku sekolah ni :)
sumpah : aku sayang kan dia.
dari MAHRAJAN(festival kesenian islam ) aku dok usha2 die..tp last2 salah orang n terpaksa kapel ngn kawan die...
damn stupid tol aku rase time tu :)
erm..last2 aku usaha sebanyak 200% dan akhirnya...mamat tu datang kat hostel dan menyatakan hasrat dihati.. -______- ecece...time tu aku rasa nak pengsan seyh..
happy gila,bila dah kapel : aku jadi cemburu gila walaupon aku kompom2 tau die x reti nk bergaul dgn pompuan,pemalu, + pendiam..
yela sayang la katekan..
petengahan 2008,komitmen kami jadi berkurangan..actually die x la buat perangai main pompuan ke ape...tapi 1,aku yang buat perangai?? ye..aku buat perangai coz time tu aku rase die macam x sayang aku,
gila bengang...aku pun bawak lari diri ini jauh2..
pergi ke cheras..
eh jap..masa aku buat perangai tu kiteorg dah confirm putus tau ..diulang :PUTUS !!!
aku demam seminggu time tu :)
macam org gila aku rasa time tu...die betul2 dah buang aku..
merempat pulak kat AMPANG..
muju aku ade kawan2 yg kuatkan semangat :)
nice...thanks to shahrul iskandar yg banyak ajar aku jd matang..thanks a lot to ayah ammar :)
adek sayang korang :)
x lupa member2 KPTM yg lain..
disebabkan masalah yg aku x boleh nk selesaikan,aku pulang ke kampung halaman semula :)
time tu mamat ni call aku balik..
die mintak rujuk..
katenye dah berduyun2 pompuan die try kapel semata2 nak lupakan aku...
nak taw ape jawapan die bagi ??
ehem2...'abang x bole lupekan sue,sayang tu x boleh nak hilang'
nasib baik dalam tepon : perkembangan hidung aku menjadi2 sampai 10cm luasnya..haha
ahhh...bkn org nmpak pun :)
sekarang.,..alhamdulillah..die dah keje kat ipoh sebagai chef..
:)
xkesah la mamat tu keje ape...
janji die x lupa aku kt kampung ni sentiasa tggu kepulangan die :)
menanti dengan penuh rasa kasih....ececece jiwangnya :)


dear abang,
hidup baik2 :)
sue sayng abang.
 


sueshahmi01

Thursday, May 5, 2011

aku yang lalai......makhluk ALLAH yang hina

SUBHANALLAH...
hari jumaat..
penghulu segala hari..
ingin bercerita perkara mcm ni mmg sensitif..
aku taw xde sape yg perfect...termasuk aku...
tp aku masih ingat siapa aku..
apa agama aku..
mana datangnya aku..
jangan disebabkan lalainya mengikut rentak duniawi..apa yang sepatutnya jd pegangan diabaikan..
ape yg sepatutnya jd tanggungjawab..
dengan kedudukan ataupun status manusia akhir zaman ini..dunia dah mcm terbalik.
yang mak aku panggil sekarang ni byknye berlaku jahiliah moden..
aku x salahkan sape2 :)
benda tu berpunca dari diri kita sendiri...iman kita kukuh atau tidak meniti dunia yang fana ini demi mengejar akhirat yang kekal abadi..
ALHAMDULLAH..
aku masih diberi peluang untuk terus bernafas dibumi tuhan..
masih lg mampu berdiri..
masih lg diberi peluang untuk kembali ke pangkal jalan..
wahai anak dunia...

jangan leka :)
sama2 kita mencari redha ALLAH :) amennnn....

Wednesday, May 4, 2011

polis ronda yang xde kerja malam2 :)

polis: eyh..bahaye taw cik naik moto mlm2 xde lampu ni..
aku : :) (menyengih tayang gigi)..
polis : mintak I/C  dgn lesen..
aku : bg je la dengan muke suci x bersalah..
polis : diana,ni bapak keje ape?(sambil conteng ape benda tah kat notepad die.)
aku : bekas tentera.. muke still cm siput lg ni..
polis : muka cuak.. err..ni baru kena amaran tau.kalo x dah saman ni..
aku: okeh2 tima kasih :) sambil mata mengecil melihat polis tu berlalu pergi..

motif??? lampu moto aku oke je,..x rosak pun taw..aku pun xpaham ape pasal polis tu melakukan aksi kurang bernas tahan aku mlm2 kt petrol palm sambil tnye bpk aku keje ape :) haha